Ne plac oare oamenii răi? Cei agresivi, critici şi negativişti, care ne devalorizează constant? Sau preferăm persoanele cu suflet cald, binevoitoare, în compania cărora să ne simţim bine?
La o primă privire, s-ar putea să constaţi că o bună parte a celor apropiaţi ţie face parte din categoria negativă. Indiferent dacă e vorba de colegi de muncă, şefi, prieteni sau chiar unii membri ai familiei tale! „Oaia neagră” nu mai e o nefericită excepţie, ci pare să fi devenit o regula!
De fapt, lucrurile sunt simple. NOI suntem cei care au rolul de a face ALEGERILE. Nu e ca în politică, unde ţi se servesc doi candidaţi la fel de infecţi, şi tu ai posibilitatea practică de a OPTA doar pentru unul dintre cei doi! În viaţa de zi cu zi, paleta de ALEGERI este infinit mai largă. Ai cam 7,5 miliarde de persoane cu care poţi relaţiona, din care peste 3 miliarde au acces la internet. Peste 1 miliard dintre ei vor cunoaşte acceptabil limba engleză, deci poţi ALEGE cu cine să comunici.
Dacă persoanele cu care tu ALEGI să îţi petreci timpul au un mod de comportament care lasă de dorit, nu este vina lor! Tu AI ALES, mai mult sau mai puţin CONŞTIENT, să RĂMÂI lângă aceste persoane! Pentru că dacă ai împlinit deja 18 ani, ai posibilitatea practică de a pleca unde doreşti tu, poţi călători în toată Europa fără restricţii geografice, şi îţi poţi ALEGE activitatea preferată, locul de muncă dorit, şi automat, poţi SCHIMBA practic tot anturajul TĂU!
Aşa că dacă eşti nemulţumit de cineva, acel cineva eşti chiar TU. Şi numai TU poţi face schimbarea în bine din viaţa TA. Îţi asumi responsabilitatea, şi ALEGI în cunoştinţă de cauză să îţi petreci timpul cu persoanele care te fac să te simţi bine. Chiar dacă pentru asta ai de făcut un oarecare efort.
Uneori efortul e mic, socializezi pe Facebook, găseşti parteneri de discuţie, de distracţie, de viaţă. Alteori, efortul e major, presupune schimbarea locului de muncă, a domiciliului, a oraşului sau chiar a ţării în care locuieşti (deja unul din 5 români a făcut acest pas radical). Poţi renunţa la (supra)protecţia parentală, cu preţul creşterii unor costuri de viaţă, sau la confortul aparent dintr-o relaţie de cuplu disfuncţională, fapt care te poate arunca într-o stare de (temporară) insecuritate. De care acum te temi foarte tare, dar care odată experimentată, se dovedeşte a fi repede trecătoare şi mai ales eliberatoare.
De fapt, TU ţi-ai limitat libertatea, făcând doar jocul celor care vor să te controleze, să te supună voinţei lor. Acceptându-le pretenţiile uneori absurde, doar din teama de scandal. Odată depăşită frica, procesul de eliberare se declanşează. Şi tot ce ai de făcut este să ÎNLOCUIEŞTI persoanele care te trag în jos, cu cele care te ridică!
Iar aici intervine abilitatea ta de a CĂUTA eficient. Şi sistematic. Noi avem o rată de compatibilitate de circa 2%! Adică din 50 de persoane, ne potrivim cu UNA! Aşa că ai de făcut o SELECŢIE severă a celor cu care te înconjori!
Aş compara această activitate cu munca unui căutător de aur, care zdrobeşte şi spală tone de nisip pentru a selecta câteva grame de aur! Succesul e cu atât mai mare, cu cât munceşti mai mult, şi speli mai mult minereu, cantitativ vorbind. Secretul este să ai ambiţia să nu renunţi atunci când truda ta pare a fi pe moment zadarnică.
În cazul oamenilor, ai o cifră destul de optimistă, 2% înseamnă destul de mult, comparativ cu activitatea căutătorului de aur! Care pentru un singur gram de metal preţios, dislocă, zdrobeşte şi spală câteva tone de rocă! Apoi reia activitatea de la început, pentru următorul gram...
Dar tu ai de făcut munca de căutare doar câteva minute pe zi (dacă foloseşti Facebook), în mod plăcut, şi fără să zdrobeşti pietre! În plus, odată găsite persoanele compatibile, cu care poţi relaţiona armonios, le poţi păstra pentru multă vreme! Ştiu, Facebook-ul e plin (şi) de indivizi de joasă speţă, dar în momentul în care peste 40% din români sunt deja acolo, înseamnă că e plin şi de oameni valoroşi. Ţie îţi mai rămâne efortul minim de a FILTRA „aurul” uman de „roca sterilă”, observând cu atenţie modul în care comunică şi se comportă persoanele cu care ai ales să interacţionezi.
Dacă în viaţa socială ai nevoie de ore, zile sau uneori ani întregi pentru a vedea adevărata faţă a unui individ, de a pătrunde sub masca lui socială, pe reţelele de socializare uneori e suficientă o singură postare! Sub protecţia anonimatului sau a distanţelor, oamenii aleg să fie mai autentici, să nu se mai ascundă atât. Sau dacă te mint, deseori modul lor de exprimare îţi permite să citeşti printre rânduri şi să le identifici cu uşurinţă adevărata faţă!
Astfel, poţi găsi un prieten, un partener de viaţă, persoane cu hobby-uri comune, angajatori, finanţatori, mentori, sau, în timp, poţi intra într-un anturaj potrivit necesităţilor tale, sau în grupuri de dezvoltare personală.
Bariera cea mai mare constă adesea în neacceptarea procesului atât de NATURAL şi de necesar, acela de a CĂUTA oamenii potriviţi, compatibili cu tine! Mentalitatea disfuncţională, iraţională, dezadaptativă care îţi spune că e greu, că e riscant, că e periculos sau neadecvat să cauţi oamenii care îţi plac ŢIE. Dar numai cine caută, găseşte.
Comentarii