Tu mergi la dentist când te doare măseaua, e normal. Controlul periodic, sau micul disconfort cauzat de o carie e prea puţin pentru ca să te determine să-ţi cheltui banii! Dar caria respectivă avansează, atacă pulpa dintelui, apoi se infiltrează până la rădăcină. Infecţia creşte, şi puroiul format îţi pune în pericol tot organismul, iar durerea devine insuportabilă. Dar şi atunci mai ai soluţii, adică iei încă un Algocalmin, şi o poţi tooot LĂLĂI AŞA încă o vreme. Merge şi aşa! În final, îl suni pe dentist la 2 noaptea, când nu mai poţi de durere, şi scapi de măseaua cu probleme în urma unei extracţii.
La psiholog, lucrurile sunt, pe ici-colo, oarecum asemănătoare. Şi durerea sufletească se poate ascunde, se poate masca, sau se poate ameliora temporar cu diverse tipuri de „ALGOCALMIN”, administrate sub formă de tratamente temporare. Alcoolul, ţigara, mâncatul în exces, jocurile de noroc, pariurile sau chiar munca în exces sunt surogate care funcţionează temporar, şi maschează impecabil suferinţa, măcar în fazele de început sau de mijloc! Care şi ea se adânceşte pe zi ce trece, avansează rapid, devine „infectă”, şi te determină să apelezi la specialist. Doar că psihologul nu are cleşte, şi nici nu poate extrage măseaua bolnavă în câteva minute, ca la dentist!
Asta îmi aduce aminte de bancul cu Iţic şi Ştrul. Iţic se plânge că îl doare capul, şi Ştrul îi dă replica: Şi pe mine m-a durut o măsea, şi mi-am scos-o!
Însă psihologul nu are cleşte de oţel. Deşi uneori are de extras cu „cleştele” multe adevăruri incomode sau mai ales distorsiuni ale lui, care fac viaţa clientului său un calvar. Odată extrase derapajele, convingerile false, limitative sau dezadaptative, un adevărat „puroi energetic”, ai impresia că ai renăscut, şi prima reacţie este să te întrebi de ce ai ezitat, şi de ce ai tooot amânat să acţionezi la timp. Mai ales că procesul, mai îndelungat uneori, nu e deloc dureros, iar senzaţia de uşurare pe care o simţi după „extracţie” este de lungă durată, şi chiar foarte plăcută!
Comentarii