INVINGEM STRESUL 

Cum te poţi autodistruge lent

/ by Daniel Mois / Nu sunt comentarii!

                Ştiai că poţi să te autosabotezi sistematic, fără ca să fii măcar conştient de acest lucru? Ştiai că majoritatea suferinţelor tale sufleteşti sunt rezultatul acestui proces INCONŞTIENT? De fapt, dacă ar fi conştient, ai fi aflat de mult de existenţa lui! Aşa, ALEGI să te complaci în situaţii pe care le GENEREZI chiar tu, îţi faci rău „cu mâna ta”, şi apoi raţionalizezi, adică alegi să  dai vina pe ALŢII! Ei sunt cei care îţi fac rău, şi de aceea suferi!

            Dacă ai curajul să accesezi un proces de dezvoltare personală, de autocunoaştere, de acces la mintea ta subconştientă, realizezi cu uşurinţă că TU eşti cel care se expune voluntar unor suferinţe care SE PUTEAU EVITA! Însă tu rulezi TIPARE COMPORTAMENTALE disfuncţionale, iraţionale, autolimitative sau dezadaptative! Şi din cauza LOR tu acţionezi într-o direcţie greşită, şi distorsionezi realitatea obiectivă!

            Exemplul clasic ar fi al celor care aleg să-şi ia viaţa. Dar acestea sunt cazuri extreme, şi relativ rare. Care doar CONFIRMĂ că fenomenul de autosabotare poate duce la autodistrugere. Însă mai grav mi se pare că PROGRAMUL de autosabotare LENTĂ este prezent la fiecare din noi. Doar intensitatea lui diferă, şi mijloacele folosite! Unii se autodistrug rapid, însă cei mai mulţi aleg, inconştient, să o facă foarte lent. Este cazul consumatorilor de alcool, tutun sau substanţe toxice în exces (droguri sau medicamente). Nu substanţa în sine prezintă un pericol real, ci EXCESUL în sine, fapt care indică existenţa acelui TIPAR, ce acţionează lent, ca un veritabil program de autodistrugere!

            Odată conştientizat acest tipar, el îşi pierde puterea distructivă! E ca un virus care mi-a infectat calculatorul, şi pentru că nu sunt CONŞTIENT DE EXISTENŢA LUI, aleg să nu iau nici o măsură!         Convingerea mea (falsă, disfuncţională) că am un calculator nou, şi deci unul BUN, este cea care dă undă verde virusului să îmi distrugă lent fişierele din interior, fără ca eu să fac ceva în acest sens!

            Sigur că sunt conştient că există unele probleme, calculatorul merge prea încet, uneori se blochează, dă rateuri, însă eu am un mecanism de APĂRARE, de autoprotecţie, numit NEGARE, care nu mă lasă să RECUNOSC EXISTENŢA PROBLEMEI! Dacă aş recunoaşte-o, un simplu telefon la service ar duce la remedierea ei. Însă tehnicianul care devirusează calculatoarele nu va veni niciodată nechemat! Iar dacă va veni, va acţiona pentru curăţarea programelor autodistructive numai la CEREREA fermă (şi plătită) a proprietarului calculatorului! Care pentru asta are de ACCEPTAT mai întâi EXISTENŢA PROBLEMEI!

            De regulă, operatorii calculatoarelor acceptă că există o problemă mai ales atunci când calculatorul se arde, şi hardul se topeşte complet! Mândria lor de a avea calculator bun nu le permite să RECUNOASCĂ prezenţa unor viruşi, sau dacă o recunosc, vor MINIMALIZA cât mai mult gravitatea ei!

            Aşa stau lucrurile când e vorba de obiecte, care se pot uşor înlocui, dar TIPARUL comportamental va rămâne identic şi atunci când e vorba de „computerul” tău interior. Care şi el transmite nişte semnale SUBTILE, pe care le vezi, care te deranjează, dar a căror existenţă o treci cu vederea, sau o minimalizezi. O tensiune, o oboseală cronică, încordarea, furia, supărările sau temerile îţi pot părea, la prima vedere, lucruri absolut obişnuite, pe care le justifici prin explicaţii de genul: „Toată lumea e la fel” sau „Şi alţii au problema asta, deci se poate trăi şi aşa”.

                  Raţiunea ta şi logica în care tu crezi cu tărie pot să îţi joace feste, şi să lase lucrurile să se agraveze. Până când existenţa ta se confundă până la identificare cu programul subconştient de autosabotare pe care deja îl rulezi de multă vreme. Şi pe care refuzi să îl ACCEPŢI la nivel raţional! Pentru că acceptarea lui te-ar putea presa să iei măsuri de remediere, şi astea costă mult, şi necesită efort şi timp! Ori tu nu ai timp, nici bani, nici disponibilitate la efort! Mai ales atunci când rulezi deja un program intern de autosabotare!Comentarii

Adaugare comentarii

*

*

*