INVINGEM STRESUL 

Te-au dresat să fii prost

/ by Daniel Mois / Nu sunt comentarii!

             E adevărat, societatea e plină de profitori, care au nevoie de fraieri! Iar ca aceşti fraieri de care să se profite să mai poată exista, e nevoie de o spălare serioasă pe creier!

            Altfel, mă îndoiesc că ar mai exista prea mulţi indivizi dispuşi să facă, din proprie iniţiativă, muncile murdare, toxice, dăunătoare. Sau să lucreze întreaga noapte, sau să se trezească la ore imposibile pentru a ajunge la timp la serviciu, după ore de navetă.

            De exemplu, în occident, multe munci pretins necalificate nu mai găsesc candidaţi! Construcţiile, agricultura şi munca în trei schimburi încep să ducă lipsă de personal! Iar motivul e simplu, orice tânăr occidental are nişte aspiraţii în ce priveşte viaţa proprie, şi mai ales sănătatea lui. Câştigul financiar este important numai atâta vreme cât nu pune în pericol starea ta de sănătate! Iar această concepţie este dovadă de maturitate, şi de respect faţă de propria ta persoană!

            Iar cei care refuză să accepte aceste lucruri simple, de bun simţ, sunt tocmai cei care pun pe primul plan câştigul financiar cu orice preţ, fiind dispuşi în schimb să sacrifice orice: familie, sănătate, somn, odihnă şi viaţă personală. Iar aceştia nu sunt deloc puţini! Dovada cea mai clară fiind avalanşa de pensionări anticipate pe motiv de boală. Şi de boli grave la persoane relative tinere.

            Azi nu ar mai trebui să fie un motiv de glorie să munceşti în fabrică, în trei schimburi. Nici să tragi 10-12 ore pe zi în construcţii, stând în soare. Şi nici să stai toată ziua, ca agricultor, în soarele tot mai arzător şi mai periculos, având în vedere deteriorarea dovedită a stratului de ozon. Şi nici să fii poliţist, pompier sau soldat profesionist. Uzura morală, sacrificiile impuse şi acceptarea benevolă a riscurile acestor profesii indică adesea existenţa unor deficienţe emoţionale, lipsă de grijă pentru propria sănătate şi chiar un proces parţial ascuns, neconştientizat, de autosabotare, manifestat şi prin excesul de ţigări, alcool, jocuri de noroc, mâncat excesiv, şi evidentă lipsă de grijă pentru propria sănătate.            

            Diabetul de tip 2 este doar una din manifestările externe, numite somatizări, ale problemelor emoţionale ascunse, reprimate. Şi tot mai frecvent întâlnite la autosabotorii tineri!

            Însă fricile, grijile, creditele împovărătoare, şi nesiguranţa indusă mediatic cu privire la viitor ne determină să ignorăm bunul simţ, şi chiar propria sănătate, şi să devenim „workahoolici”. Ba chiar să căutăm profesiile „toxice” doar pentru că ele sunt mai bine plătite, vizând beneficiile pe termen scurt, şi nicidecum costurile lor pe termen mediu şi lung.

            Uneori, banii pe care îi câştigi sunt mult prea scumpi! Te costă mai mult decât îţi poţi permite să plăteşti, adică propria ta sănătate!

            Dresajul social, bazat pe frică, încă funcţionează. Altfel, firmele din occident nu s-ar mai muta în România, unde încă găsesc forţă de muncă foarte ieftină, şi mai ales dispusă să lucreze intens, în medii toxice, chiar şi întreaga noapte, în intervalul orar 23-07...

            Partea bună e că acest dresaj social este învăţat, şi el poate fi uşor dezvăţat. Cel dresat poate fi uşor eliberat. Dacă el doreşte asta cu adevărat. E una din (pro-)misiunile unui life coach...



Comentarii

Adaugare comentarii

*

*

*